Tutorial – Maak je eigen stoffen letters!

img_6228-1

Ook een project van vorig jaar toen ik nog niet zo lang was begonnen met naaien maar ik had het idee gekregen en ik moest het uitproberen. Ik moet zeggen dit is het project waar ik het meest trots op ben! Waarom? Omdat ik nog maar een maandje bezig was toen ik durfde hier een poging aan te wagen. Het is best lastig als je nog niet zo ervaren bent, je moet alles goed uitmeten, zelf uitzoeken hoe groot alles moet zijn, hoe breed moeten de zijvlakken zijn en hoe krijg ik die paspelranden erop? En hoe maak ik die? Alles is zelf gemaakt dus, inclusief de paspelranden. Mijn hond Milo was mijn inspiratie, daarom verdiende hij destijds ook een plekje samen met de kussens op de foto! 😀

Lees verder voor een tutorial (met foto’s) over hoe je deze zelf ook kunt maken!
Bij vragen hoor ik het graag, ik heb nog niet veel tutorials geschreven.

 • Ik heb eerst mijn letters uitgetekend op A4 papier. Zelf met de liniaal de afmetingen van 20cm hoog bij 15cm breed aangehouden en binnen die waarden de letter getekend en uitgeknipt.
  Je kunt natuurlijk zelf je eigen grootte bepalen.
 • Heb daarna de uitgeknipte letter op mijn stof neergelegd (Stof ligt dubbel op elkaar, zodat als je knipt, je de letter meteen in tweevoud hebt voor de voor en achterkant)
  Ik heb zelf eigenlijk nog 1 cm extra stof om de letter heen gelaten zodat ik extra stof had, omdat er natuurlijk nog wat stof naar binnen valt. Dit kun je evt. ook gewoon erbij tekenen op het A4tje, wat je zelf prettig vindt.
 • En knippen maar!
 • Ik heb voor de repen aan de zijkant van de letter 7 cm stof genomen. Om de totale lengte van de reep te krijgen moet je de gehele letter even in zijn omtrek meten.
  Mocht je paspel willen toepassen dan meet je ook deze omtrek. Paspel is natuurlijk ook een eigen keuze, in deze letters heb ik ze zelf gemaakt met eigen stof. Je kunt de letters ook zonder paspel maken.
 • En dan begin je aan de letters. Je legt de goede kant van de stof naar boven toe.
 • Mocht je paspel willen gebruiken dan moet je deze vast spelden op de goede kant van je letter en deze stik je vast. Gebruik je geen paspel dan sla je deze stap over 😉
 • Daarna pak je de reep van 7 cm breed (of meer, natuurlijk ook eigen keuze) en deze stik je vast op je letter. Vergeet niet een stukje open te laten om later te kunnen vullen. (dit mag je ook doen als je de achterkant gaat vastmaken aan de zijrepen.
 • Speld ook de andere kant van de letter vast op de reep. Zorg er voor dat je de goede kant van de stof nu aan de onderkant ligt.
  Als het goed is kijk je nu van alle kanten tegen de “verkeerde” kant van de stof aan. Ga nu alles vast stikken met je naaimachine.Controleer of er geen openingen zijn bij de rondingen/hoeken. Als de stof niet goed aansluit dan komen er deuken/gaten bij de naad.
 • Knip evt. overtollige stof af.
 • In de bochten knip je driehoekjes eruit.
 • En keer de letter om via de opening.
 • Nu kun je de letter gaan vullen.
 • Naai de letter dicht met de hand, evt. met een mooie blinde steek.
 • en nu genieten van je mooie letter!
Advertenties

2 gedachtes over “Tutorial – Maak je eigen stoffen letters!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s